۳-۲ روش تحقیق
تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی میباشد.
۳-۳ متغییرهای تحقیق
متغیر ملاک (پیش بینی کننده) در این پژوهش ویژگیهای شخصیتی کارکنان زمینی و پروازی بر مبنای سرشت و منش است که شامل (نوجویی، آسیبپرهیزی، پاداش وابستگی، همکاری، پشتکار، خودراهبری، خودفراروی ) و متغیر پیش بین (پیش بینی شونده) موفقیت شغلی آن ها میباشد.
۳-۴ جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری شامل دو گروه کارکنان زمینی و کارکنان پروازی یک شرکت هواپیمایی است که تعداد مجموع آن ها ۴۸۰ نفر میباشد، کارکنان زمینی شامل افراد شاغل در واحدهای اداری، مالی، فروش، ترافیک، فنی و مهندسی، خدمات و حمل و نقل و کارکنان پروازی شامل خلبانان و مهمانداران میباشند. با توجه به جدول نمونه گیری مورگان، تعداد ۲۱۰ نفر نمونه براورد شد، که با توجه به عدم همکاری بعضی از افراد نمونه تنها ۱۷۱ نفر پرسشنامهها را پر کرده و برگرداندند.
۳-۵ روش نمونه گیری
افراد جامعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، به این ترتیب که با مراجعه به واحد امور اداری شرکت موردنظر لیست اسامی کلیه پرسنل زمینی و پروازی شاغل در این شرکت به همراه رسته و گروه شغلی ایشان گرفته شد سپس طبق لیست به هر کدام از افراد گروه ها کد داده شد و از این کدها به قید قرعه و به روش نمونه گیری تصادفی ساده و به تعداد افراد نمونه نفراتی انتخاب شدند. گروه کارکنان زمینی، ۱۱۲ نفر بودند که از این تعداد، ۸۵ نفر را مردان و ۲۷ نفر را زنان تشکیل دادند و گروه کارکنان پروازی، ۵۹ نفر بودند که از این تعداد، ۲۴ نفر را مردان و ۳۵ نفر را زنان تشکیل دادند.
۳-۶ روش گردآوری اطلاعات
روش گردآوری اطلاعات از طریق میدانی و با مراجعه به شرکت هواپیمایی موردنظر و همچنین از طریق کتابخانه ای و با بررسی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اینترنتی انجام پذیرفت.
۳-۷ ابزارهای سنجش اطلاعات
ابزارهای سنجش در این مطالعه عبارتند از پرسشنامه موفقیت شغلی و پرسشنامه سرشت و منش.
۳-۷-۱ پرسشنامه سنجش موفقیت شغلی:
برای ارزیابی موفقیت شغلی، از دو پرسشنامه استفاده شده که یکی مربوط به کارکنان پروازی است و دیگری مربوط به کارکنان زمینی است، که نمرات حاصل از این دو پرسشنامه را جهت مقایسه به نمرهی استاندارد z تبدیل کردیم.
شایان ذکر است، از آنجاییکه این پرسشنامهها ابزار ارزیابی کارکنان زمینی و پروازی شرکت مذکور است لذا به دلیل محدودیتهای سازمانی جامعه موردنظر امکان پیوست کردن پرسشنامه های موفقیت شغلی مربوطه وجود ندارد.
الف) پرسشنامه سنجش موفقیت شغلی کارکنان پروازی:
این پرسشنامه یک پرسشنامه استاندارد است که شامل ۷ عامل و ۲۴ گویه میباشد. این عوامل عبارتند از: رفتار شخصی، هماهنگی با دیگر کادر پروازی، آگاهی و اجرای دستورالعمل های پروازی، اجرای قوانین پروازی، بازرسی تجهیزات هواپیما ، انعطاف پذیری، نحوۀ ارتباط و کمک به مسافرین.
روایی و پایایی پرسشنامه
این پرسشنامه هم اکنون در شرکت هواپیمایی جامعه موردنظر در حال اجراست و توسط بازرسین پروازی شرکت مربوطه تکمیل می شود که نشان از روایی و پایایی مناسب آن میباشد. علاوه براین جهت روایی این پرسشنامه از روایی صوری (اظهار نظر کارشناسان) استفاده شد که نشان از روایی مناسب داشت و جهت پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای کل آن برابر با ۸۹/۰ براورد شد.
ب) پرسشنامه سنجش موفقیت شغلی کارکنان زمینی:
این پرسشنامه یک پرسشنامه استاندارد است که شامل ۱۱ عامل و ۳۱ گویه میباشد. این عوامل عبارتند از: کمیت و کیفیت کار، اطلاعات و آگاهیها، همکاری و ارتباط، ابتکار، قوه تجزیه و تحلیل، قضاوت و تصمیم گیری، پشتکار و جدیت در کار، خودآموزی، انعطاف پذیری، هماهنگی در کار و رفتار اخلاقی میباشد.
روایی و پایایی پرسشنامه
این پرسشنامه هم اکنون در شرکت هواپیمایی جامعه موردنظر در حال اجراست که نشان از روایی و پایایی مناسب آن میباشد. این پرسشنامه توسط مسئولین هر واحد زمینی در شرکت مربوطه تکمیل می شود.علاوه بر آن جهت روایی این پرسشنامه از روایی صوری (اظهار نظر کارشناسان) استفاده شد که نشان از روایی مناسب داشت و جهت پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای کل آن برابر با ۷۰/۰ براورد شد.
۳-۷-۲ پرسشنامه سرشت و منش:
پرسشنامه سرشت و منش توسط کلنینجر در سال ۱۹۹۴ ساخته شده است و دارای چندین فرم میباشد که در این پژوهش از فرم خود گزارش دهی آن که شامل۷ عامل و ۱۲۵ گویه میباشد، استفاده شده است. این پرسشنامه کاغذ و مدادی است و آزمودنی به صورت خودسنجی با پاسخ های بلی یا خیر به سئوالهای آن پاسخ میدهد. و شامل هفت عامل میباشد، که چهار عامل آن ویژگیهای شخصیتی چون نوجویی، آسیبپرهیزی، پاداش وابستگی و پشتکار را که ابعاد سرشت هستند را میسنجد و سه عامل دیگر آن ویژگیهای شخصیتی خودراهبری، همکاری و خودفراروی را که ابعاد منش هستند را میسنجد، این هفت عامل شامل ۲۵ خرده مقیاس است که ۱۲ خرده مقیاس مربوط به سرشت و ۱۳ خرده مقیاس مربوط به منش میباشد. مقیاسها وزن مساوی ندارند (حق شناس، ۱۳۸۸).
سئوالهای این پرسشنامه درباره علایق، تمایلات، نگرشها، واکنشهای هیجانی، اهداف و ارزشیابی فردی میباشند؛ به عبارت دیگر فرد با پاسخگویی به سئوالات خودش را توصیف می کند. نحوۀ نمره گذاری این پرسشنامه ساده و راحت است. هریک از خرده مقیاسها دارای سئوال هایی است، به هر کدام از سئوال ها یک نمره تعلق میگیرد و نمرۀ هر یک از ابعاد، از مجموع نمرات خرده مقیاسهای آن بعد به دست می آید. طراحی سوالات به گونه ای است که با توجه به محتوای عبارت، پاسخ صحیح و غلط هر دو می توانند موجب افزایش نمره در یک مقیاس گردد. این طراحی بدین منظور صورت میگیرد که تأثیر پاسخ دهی ردیفی را در نتایج کاهش دهد. مقیاسها دارای تعداد یکسانی از سئوالات نیستند. مقیاسهای این پرسشنامه از ترکیب برداشت منطقی و روش های آماری تحلیل عوامل که طی چند سال گذشته در پژوهشهای گسترده بر روی نمونه های مختلف، پایایی و روایی خوبی را نشان دادهاند، به دست آمده اند (سیمووا و پریسس[۱۳۴]، ۲۰۰۴).
در پژوهش آلون سو[۱۳۵] و همکاران (۲۰۰۸) ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه بالای ۶۸/۰ به دست آمده است. کاویانی و حق شناس (۱۳۸۶) ضریب پایایی بازآزمایی این پرسشنامه را در مقیاس های هفت گانه از ۶۱/۰ تا ۹۶/۰ به دست آوردند. بین مقیاسهای چهارگانه سرشت با هم و مقیاسهای سه گانه منش همبستگی معنی داری به دست نیامد، این بدان معنی است که مقیاسها از یکدیگر مستقل هستند. ضریب همبستگی فرم کوتاه این پرسشنامه با فرم بلند آن برابر با ۶۲/۰ به دست آمده است.
-
- Haris & Feleming ↑
-
- Hafman & Vohr ↑
-
- Greenhause ↑
-
- Cartmel & Gaton ↑
-
- Stand By (SB) ↑
-
- Jeffry Pofer ↑
-
- Bor ↑
-
- Pervin ↑
-
- Temperament and Character Theory ↑
-
- Neurobiological ↑
-
- Cloninger ↑