ـ تواناییهای کارکنان (میزان رضایت کارکنان، میزان تغییر کارکنان، بهرهوری و صلاحیت کارکنان برای مشاغل مهم).
ـ توانایی سیستم اطلاعاتی و فناوری اطلاعات (میزان پوشش اطلاعات و بازدهی داده ها)
ـ انگیزش، اختیارات و سلسله مراتب (پیشنهادهای دریافت شده، پیشنهادهای اجرا شده و پاداشها)
بدون سرمایه گذاری کافی در این جنبه، امکان دستیابی به اهداف سه جنبه دیگر وجود ندارد و ممکن است تلاش های ارزیابی متوازن را با شکست مواجه کند. به همین دلیل کاپلان و نورتون (۱۹۹۶) معتقدند توانایی دستیابی به اهداف مالی، مشتریان و فرآیندهای داخلی به تواناییهای بنگاه اقتصادی در آموزش و رشد بستگی دارد. استراتژی دستیابی به عملکرد مطلوب، سرمایه گذاری عمده در حوزه کارکنان، سیستمها و فرآیندهاست، زیرا این عوامل هستند که تواناییهای بنگاه اقتصادی را تشکیل می دهند. آنها بر یادگیری بسیار بیشتر از آموزش تأکید دارند. به طور خلاصه، بنگاههای اقتصادی میتوانند برای توسعه اهداف مبتنی بر چهار جنبه ارزیابی متوزان، روابط علت و معلولی بین محرکهای عملکرد (شاخص های مقدم) و معیارهای ستاده (شاخص های مؤخر) را شناسایی کنند. مدیران شرکتها با ارزیابی صحیح و اعطای پاداش بر مبنای معیارهای درست ارزیابی، انگیزه کارکنان را در انجام فعالیتهای خاص مؤثر در موفقیت بلندمدت شرکت را افزایش می دهند. بنگاه اقتصادی با تمرکز بر چشماندازهای چهارگانه و استخراج معیارهای مناسب از آنها می تواند به یک ارزیابی متوازن از عملکرد دست یابد. مدیران پس از توجه به هر یک از چشم اندازها، میتوانند به منظور تشویق کارکنان به انجام فعالیتهای همسو و هماهنگ با استراتژی های اصلی بنگاه اقتصادی، ارزیابیهای لازم را بر اساس معیارهای مزبور انجام دهند. در نتیجه، کارکنان افزون بر آگاهی از معیارهای عملکردی خاص خود، از دلایل و چگونگی ارتباط هر یک از معیارهای مزبور با استراتژی های بنگاه اقتصادی، آگاهی پیدا می کنند (سجادی و علی صوفی، ۱۳۸۸).
۲-۲-۱۶- مزایای ارزیابی متوازن
مهمترین مزایای ارزیابی متوازن به طور خلاصه به شرح زیر است:
ایجاد تعادل بین اهداف بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت توسط اندازه گیری مناسب عملکرد بنگاه اقتصادی.
ایجاد شاخص های کمّی غیرمالی متفاوت از شاخص های مالی؛ این موضوع بر این مسأله تأکید دارد که تلاش های اساسی در راستای اندازه گیری عملکرد بنگاه اقتصادی باید روی مصرف منابع و شاخص های مربوط به آن باشد. اعم از این که این منابع مالی با غیرمالی باشند.
حذف ابهامها و حفظ شاخص های کمّی؛ این موضوع نیز نشان دهنده این حقیقت است که از کلیه شاخص ها برای اندازه گیری عملکرد استفاده نمی شود. اگرچه، از شاخص های غیرمالی در ارزیابی عملکرد بنگاه اقتصادی استفاده می شود اما آنها جایگزین شاخص های مالی نیستند بلکه مکمل آنها هستند. همچنین، از آن گروه شاخص های غیرمالی استفاده می شود که درنهایت روی شاخص های مالی و سودآوری تأثیرگذار باشند. بنابراین، شاخص های مالی همچنان نقش تعیین کننده ای در ارزیابی عملکرد بنگاههای اقتصادی دارند.
ترویج آموزش سازمانی به وسیله تکرار چرخهی فرضیه های رسیدگی(یعنی مفروضات به صورت اطلاعات در شروع و پایان دوره اصلاح، و از بازخوردهای آن برای اصلاحات بعدی استفاده می شود). این وضعیت، گردش مستقیم مجموعه ای از ارتباطات و روابط علت و معلولی مانند شاخص های هدایتی بر مبنای شاخص های عملکردی ناشی از اهداف استراتژیک را نشان میدهد. تکرار چرخهی مفروضات رسیدگی برای ارتباطات مزبور اهمیتی ندارد، اما چگونگی شناخت سازمانی با یافتن شاخص های عملکرد، مبنایی را به وجود می آورد که بیشترین تأثیر را در اندازه گیری عملکرد بنگاه اقتصادی دارد. به بیان دیگر، این جنبه از ارزیابی متوازن دانش مدیریت برای موفقیت سازمانی است.
ایجاد یک برنامهی کاری ارتباط استراتژیک بین مدیران و کارکنان بنگاه اقتصادی؛ این برنامه به گونه ای روشن ارتباط عملکردی و مشارکت همه کارکنان را در جریان تدوین ارزیابی متوازن ترویج و تشویق می کند.
مشارکت و نظارت کاربران در انتخاب معیارهای عملکرد.
تنظیم معیارهای اصلی عملکرد با استراتژیها در کل سطوح سازمان بنگاه اقتصادی.
ارائه تصاویر قابل درک از عملیات بنگاه اقتصادی.
ساده سازی ارتباطات و قابل فهم کردن اهداف و استراتژیها در کل سطوح سازمانی بنگاه اقتصادی.
تقسیم معیارهای بنگاه اقتصادی به معیارهای مدیران اجرایی، میانی و عملیاتی.
کمک به فهم کارکنان برای درک فعالیتهایی که باید انجام دهند. این حالت منجر به بهبود و اثربخشی سازمانی می شود (سجادی و علی صوفی، ۱۳۸۸).
پژوهشهایی با هدف بررسی تأثیر اجرای کارت امتیازی متوازن بر عملکرد مالی بانکها، صنایع تولیدی و صنعت هتلداری انجام شده است و نشان می دهند که لحاظ کردن معیارهای غیر مالی با بهبود عملکرد مالی همراه است (ضرغام بروجنی، ابراهیمی و میرفخرالدینی، ۱۳۹۲).
۲-۳- بخش سوم : هتل ها
خدمات امروزه به عنوان بخش مهمی از اقتصاد کشورها مطرح است و کیفیت خدمات در زمان حاضر پیشنیاز موفقیت در دنیای پر رقابت خدمات می باشد. تحقیقات مختلف نیز در این زمینه نشان داده است که کیفیت خدمات می تواند منجر به رضایت و به دنبال آن وفاداری مشتریان و همچنین جذب مشتریان جدید شود و در این صورت بنگاه های خدماتی می توانند با اثربخشی بیشتری به ادامه فعالیت بپردازند. مطالعه مدیریت ارتباط با مشتری در این صنعت، از این جهت حایز اهمیت است که هتلداری و گردشگری به عنوان صنایع خدماتی بیش از دیگر صنایع به ارائه خدمات مطلوب به مشتریان وابسته اند و در صورتی که این مهم تحقق نیابد، صنعت هتلداری و گردشگری با مشکل مواجه خواهد شد چرا که با حضور مشتریان است که این صنایع پا بر جا می مانند.
۲-۳-۱- صنعت هتلداری
صنعت گردشگری، بزرگترین و متنوع ترین صنعت در جهان محسوب میگردد. بسیاری از کشورها، این صنعت پویا را به عنوان منبع اصلی درآمد، اشتغال زایی، رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی خود برگزیدهاند. صنعت گردشگری به ویژه در کشورهای در حال توسعه نیز بسیار مورد توجه میباشد (قلی پور سلیمانی، ۱۳۸۸). گردشگری در حال حاضر به بزرگترین صنعت بخش خدمات تبدیل شده است و از نظر پراکنش صنعت شماره یک جهان محسوب می شود. گردشگری از فعالیتها و عناصری تشکیل می شود که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر این صنعت تأثیر میگذارند، به بیان دیگر برای این که صنعت در کشور متحول شود و توسعه یابد، باید در راستای آن عناصر وفعالیتهایی متحول شوند و توسعه یابند، که در پویایی آن سهیم هستند. یکی از مهمترین عناصر صنعت گردشگری، واحدهای اقامتی هستند. این مراکز بعد از جاذبههای گردشگری مقاصد، عمدهترین و مهمترین عاملی هستند که توجه گردشگران را به خود معطوف می کنند. میزان خدمات مراکز اقامتی مانند درجه و کیفیت آن، خدمات بهداشتی و استاندارد و نزدیکی محل و مقصد مورد نظر، که هدف نهایی سفر هر گردشگر است، می تواند کاهش یا افزایش فضای خدماتی و تغییر الگوی رفتاری گردشگر را به همراه داشته باشند. امروزه صنعت میهمانداری از بخشهای بسیار پویای صنعت گردشگری محسوب می شود. چرا که مسافر به هر کجا برود نیاز به محلی برای خواب و استراحت و غذا دارد. اقامتگاهها شامل مجموعه ای از تشکیلات خوابگاهی میشوند که امکان دارد به صورت استراحتگاههای بسیار مجلل بوده یا حتی تنها محدود به یک تختخواب معمولی شوند. برای موفق شدن در امر جهانگردی، تسهیلات اقامتی باید پاسخگوی تقاضای مسافرانی باشد که به محل میرسند. تسهیلات اقامتی اهمیت زیادی در توفیق برنامه های جهانگردی در هر منطقه دارد. هتلها بر اساس تسهیلات فیزیکی، تمیزی و خدماتی با کیفیت مناسب، توقعات، خواسته ها و نیازهای مسافران را تأمین مینمایند. مسلماً در صورتی که کیفیت خدمات و تسهیلات کاهش یابد، تقاضا نیز کاهش یافته و به صنعت جهانگردی در آن منطقه لطمه بسیاری وارد خواهد آمد (ضرغام بروجنی، ابراهیمی و میرفخرالدینی، ۱۳۹۲). هتل که یکی از انواع مهمانپذیرها به شمار میرود، بازتابی از نیازها و سلیقههای مختلف مسافران این بازار است. آنچه که در هتلها از اهمیت ویژهای برخوردار است، کیفیت تعامل میان کارکنان هتل با مشتریان میباشد که اساس بازاریابی خدمات گردشگری در هتلها را تشکیل میدهد. از نظر کاتلر (۱۹۹۹) به همان اندازه که کیفیت محصولات فیزیکی به خود آن کالا مرتبط است، در مورد خدمت، به شیوه تعامل یا رابطه متقابل بین خریدار و فروشنده به هنگام ارائه خدمت بستگی دارد. به همبن دلیل رضـایت مشتری در سازمانهای خدماتی نظیر هتل در وهلهی اول به فردی که خدمت را ارائه می کند (کارکنان و مدیران) و سپس به شیوه ارائه خدمت به مشتری وابسته است. این مسأاله به پیچیدگی بازاریابی در سازمانهای خدماتی میافزاید، بنابراین به وظایفی علاوه بر آن چه در بازاریابی کالا وجود دارد، نیازمند است (قلی پور سلیمانی، ۱۳۸۸).
۲-۳-۲- انتظارات مشتریان در صنعت هتلداری
انتظارات مشتری شامل آن چیزهایی است که او واقعاً میخواهد و برای او مطلوب است. درک او نیز چیزی است که واقعاً دریافت می کند. باید توجه داشت که انتظار مشتری و خواسته هایش از مواجهه با سازمان یا بنگاه شکل می گیرد و مربوط به اطلاعاتی است که وی از اطراف جمع آوری می کند. ولی درک وی از خدمات دقیقاً در لحظه ای شکل می گیرد که وی خدمات را دریافت می کند و بعداً به تفسیر این درک می پردازد(فیضی و تاتاری،۱۳۸۳: ۵۹). انتظارات مشتریان پویاست و میتواند با توجه به نوع مشتری و با توجه به شرایط و یا حتی با توجه به نوع خدمات متفاوت باشد. اساساً عوامل زیر در شکل گیری انتظارات افراد نقش دارند:
ارتباطات کلامی
تجارب شخصی گذشته
نیازهای شخصی
ایمان به چیزهای امکان پذیر(لاولاک و رایت،۱۳۸۲:۱۶۰).
موضوع انتظارات در سازمان های خدماتی از اهمیت ویژهای برخوردار است چرا که در این سازمان ها کیفیت، عبارت است از میزان برآورد سازی انتظارات مشتریان توسط خدمات ارائه شده(فیضی و تاتاری،۱۳۸۳: ۵۷).
در سازمانهای گردشگری و مهمانداری شناسایی انتظارات مشتریان باعث ارائه خدمات با کیفیت بهتر به مشتریان شده و رضایت آنها را در پی خواهد داشت و این رضایت به نوبه خود وفاداری مشتریان به سازمان و در نهایت سودآوری هرچه بیشتر برای سازمان را به ارمغان خواهد آورد. افراد با توجه به هدفی که از سفر دارند، می توانند انتظارات مختلفی از سازمان های دست اندر کار داشته باشند. این انتظارات از برنامه های تبلیغاتی و پیشبرد فروش، تجارب گذشته و حتی افسانهها و اسطورهها تأثیر می پذیرند. این انتظارات سپس در سطح وسیعی از طریق تمایل به سطح خاصی از خدمت یا کیفیت که از طریق محصول یا مقصد گردشگری ارائه می شود تغییر می کند(جعفری،۲۰۰۲: ۲۱۵).
۲-۳-۳- ادراکات مشتریان در صنعت هتلداری
هر مهمان نظر متفاوتی در ارتباط با معنای خدمات (سرویس دهی) خوب دارد. اما اساس و مقصود همه آنها یکی است و آن درک خواسته مهمان می باشد. ادراک فرآیندی است که به وسیله ی آن، افراد پنداشت ها و برداشت نهایی خود را از محیط، تنظیم و تفسیر می نمایند و بدین وسیله به آن معنا می دهند. ادراک یک نفر میتواند با واقعیت عینی بسیار متفاوت باشد و افراد نیز می توانند از یک موضوع واحد، برداشت های متفاوتی داشته باشند(رابینز،۱۳۸۴: ۲۰۱).
۲-۳-۴- تعریف هتل
هتل از واژه فرانسوی hôtel گرفته شده است که خود برگرفته از hôte به معنای میزبان است. هتل در فرانسه اشاره به ساختمانی میکند که بازدید کننده زیادی داشته باشد. اما با ورود این واژه به زبان انگلیسی و سپس گسترش آن به سایر زبانها، معنای کاربردی هتل دگرگون شده و امروزه به نوع خاصی از مکانهای اقامتی برای مسافران اطلاق میشود. هتل نوعی مکان مسکونی است که معمولاً برای مدت کوتاه به افراد اجاره داده میشود. هتلها از امکانات اقامتی و گردشگری شهرها به حساب میآیند و بیشتر مورد استفاده مسافران و گردشگران قرار میگیرند. هتلها دارای تعداد زیادی اتاق هستند که گاه به چند صد اتاق میرسد. علاوه بر اتاقها و سوئیتهای اقامتی، هتلها دارای امکانات جنبی گوناگونی هستند. رستوران، استخر شنا، کافی شاپ و سالن اجتماعات نمونههایی از امکانات هتلها هستند. معمولاً مشتریان هتل، در اتاقها و سوئیت هایی که دارای تخت خواب، توالت و حمام مجزا هستند ساکن میشوند. اتاقهای یک تخته و دوتخته مشتریان بیشتری دارند.
۲-۳-۴-۱- متل
متل[۱۲۶] تلفیقی است از دو واژه Motor و Hotel و اساسا ماهیتی بین راهی داشته ومعمولا خارج از شهرها قراردارد. در تعریف متل می توان گفت که هتلی است که در آن مسافران می توانند با خودروی شخصی وارد شده و حتی خودرو را مقابل درب اتاق خود پارک نمایند. یکی از مشخصه های اصلی متل ها عدم وجود لابی در آنهاست چرا که میهمانان به مجرد وارد شدن به متل بدون نیاز به پیاده شدن کلید اتاق خود را از پذیرش دریافت نموده و مستقیما به سمت اتاق خود رانندگی می نمایند.
۲-۳-۴-۲- هتل پانسیون
هتل پانسیون[۱۲۷] درشهرواقع شده و تعدادی اتاق ، سالن غذاخوری(به اندازه ای که بتواند غذای ساکنان اتاقها را تأمین نماید) کتابخانه و سالن مطالعه و اتاق تلویزیون در آن پیش بینی وآماده شده است. پانسیون معمولا اتاق را به صورت ماهانه و یا سالانه اجاره داده و مشتریان دیگری را از خارج هتل برای صرف غذا نمی پذیرد. بر همین اساس معمولا سالن غذاخوری پانسیون فقط به اندازه احتیاج اتاق ها در نظرگرفته می شود. در پانسیون ها مقرارت خاصی وجود دارد و مسافران می بایست در ساعات معینی برای صرف صبحانه، نهار و شام سرمیز حاضرشوند و تا ساعت مشخصی نیز درب ورودی پانسیون باز است.
۲-۳-۴-۳- ریزورت هتل
ریزورت هتل[۱۲۸] (هتل های مخصوص استراحت) به هتل هایی اطلاق می شود که معمولا نزدیک چشمه های مواد معدنی و یا ساحل قرار دارند.
۲-۳-۴-۴- هتل آپارتمان
در هتل آپارتمان[۱۲۹] ها وسایل آشپزى وجود دارد و نیازى به رستوران احساس نمى شود. اقامت در هتل آپارتمان بسیارشبیه به اجاره آپارتمان است با این تفاوت که قرارداد اجاره ای وجود ندارد و مسافرهر وقت بخواهد می تواند با هتل تسویه حساب نموده و آنجا را ترک نماید. بر خلاف هتلها که دارای شرایط سختی هستند هتل آپارتمانها دارای انعطاف پذیری بالائی بوده وانواع بسیار متفاوتی دارند. معمولا شبیه هتل ها ساخته می شوند و دارای تعداد زیادی آپارتمان می باشند. دوره اقامت در آنها بسیار متفاوت بوده و از چند روز تا چند ماه متغیر است. معمولا قیمت آنها از هتل های هم ردیف پایین تر است مسافرینی که در آن اقامت می گزینند آنرا به مثابه خانه خود انگاشته که موقتا از محل اصلی زندگی آنها به دور است. بنابراین هرآنچه که در خانه فراهم است ممکن است در هتل آپارتمان نیز فراهم باشد.
۲-۳-۵- انواع هتل
انواع مختلف هتل ها عبارتند از: هتل تجارتى[۱۳۰]، هتل حومه شهر[۱۳۱]، هتل شهرى[۱۳۲]، هتل با فضاى بازمیانى[۱۳۳]، هتل بزرگ[۱۳۴]، هتل گردهمایى[۱۳۵]، هتل فرودگاه[۱۳۶]، هتل مسکونى براى مهمانانى که اقامت طولانى دارند[۱۳۷]، هتل بازیهاى شبانه[۱۳۸]، هتل سوپر لوکس[۱۳۹]، هتل تمام سوئیت[۱۴۰]، هتل با سوئیت هاى یک طبقه پراکنده[۱۴۱]، هتل بین راهى[۱۴۲]، هتل ارزان قیمت[۱۴۳]، هتل تفریحى[۱۴۴]، هتل مالکیت زمانى مشترک[۱۴۵]، هتل مالکیت مشترک[۱۴۶]، پانسیون[۱۴۷]، مهمانسرا[۱۴۸]، استراحتگاه[۱۴۹]، خوابگاه[۱۵۰] و هتل کازینو[۱۵۱] .
۲-۳-۶- درجه بندی هتلها
به طور کلی طبقه بندی و درجهبندی هتلها به پنج شیوه رایج زیر که در اکثر کشورها مورد تأیید میباشد امکان پذیر است:
الف- طبقه بندی براساس مکان هتل: هتلها را براساس مکان شان میتوان طبقهبندی نمود. مانند:
هتلهای حومه ی شهر: این نوع هتلها از شهر دور هستند و هدف از آن دور نگه داشتن مهمانان از هیاهو و ترافیک پر سر و صدای شهر است. مهمانان این نوع هتلها کسانی هستند که میخواهند چند روزی را از محیط شهر دور باشند.
هتلهای داخل شهر: هتلهایی هستند که در مرکز یا قلب شهر واقع شدهاند، مهمانان این نوع هتل عموما کسانی هستند که برای انجام کاری در شهر یا بازاریابی و غیره به این هتلها میآیند.
هتلهای تفریحی: این نوع هتلها نزدیک دریا، رودخانه یا مناطق کوهپایهای قرار دارند و عموما در نقاط خوش آب و هوا واقع شدهاند.
متلها: محلهای اقامتی هستند که در کنار بزرگراهها قرار دارند و توسط مسافران مورد استفاده قرار میگیرند طول مدت اقامت در این هتلها معمولاً کوتاه است و از طرح اروپایی پیروی میکنند. در فواصل بین دو شهر در جاده استقرار یافتهاند و دارای امکاناتی نظیر پمپ بنزین؛ رستوران، کافی شاپ ۲۴ ساعته، کارواش، فروشگاه، پارکینگ و . . . میباشند. مهمترین مشخصه این هتلها امکان پارک اتومبیل در کنار مکان اقامت میباشد.
هتلهای فرودگاهی: هتلهایی هستند که نزدیک فرودگاه قرار دارند. این هتلها عموما وابسته به مسافران هواپیماییها، خدمه هواپیما و . . . هستند. این نوع هتلها معمولاً به صورت تخفیفدار عمل میکنند.
هتلهای شناور[۱۵۲]: هتلهایی هستند که روی سطح آب مانند روی رودخانه ها یا دریاچه ها به صورت شناور قرار دارند مانند قایق های اطاقدار که مجهز به تمامی امکانات مورد نیاز مهمانان میباشد. کشتیهای مجلل قدیمی را نیز تبدیل به هتل میکنند و فضایی خیالبرانگیز در آن ایجاد میکنند.
پژوهش های پیشین در مورد بررسی رابطه بین مدیریت ارتباط با مشتریان و بازاریابی رابطه مند ...